Call: 01473 272222          
   Email: owl@barnesconstruction.co.uk

Fair Havens Hospice, Southend on Sea, Essex

The project comprised of the construction of a new single and two storey hospice building incorporating patient rooms, ward areas, consulting and treatment rooms, lounge and communal spaces, support accommodation and educational training rooms. The project also included the construction of new landscaped paved areas and car parking. The new Hospice provides care, advice and clinical support for both patients and their relatives in and around Southend.

The building is founded on piled foundations with a precast concrete beam and block ground floor. Both the single storey and two storey elements of the building are constructed using a steel frame structure with a Metsec steel external wall framing infill. The building envelope is clad with a combination of a brickwork outer skin and rainscreen cladding. The pitched roof areas are formed using timber roof trusses and are finished with an article slate finish. The upper floors are formed with precast concrete widespan flooring units with precast concrete staircases.

Internally, the room spaces are formed with metal stud partitions and good quality, robust finishes are incorporated together with specialist fixtures and fittings. The building also included complex mechanical and electrical installations.

Key Features of the project include:
  •  Piled foundations
  •  Steel framed structures
  •  Metsec lightweight steel external wall infill system
  •  Complex mechanical and electrical installations
  •  Negotiated Two Stage Procurement

Challenges:
When we became involved, the incumbent scheme was significantly over budget, at risk of planning refusal, and the client had concerns regarding its suitability. We introduced a new Architect, LSI, and went back to first principles, including re-engaging with the Hospice Team to discuss their requirements. The design was fast tracked, with RIBA stages 1-3 being delivered in just six months, and the project within budget.

Gaining planning approval was a complex process, and we engaged a specialist Planning Consultant to assist with this.

Social Value:
Fundraising is a vital income stream for the Hospice. To support this, we featured the project heavily on our social media channels. We also hosted over 500 visitors on site during the build, including staff, donors, healthcare professionals, local residents, and other charities.

Pupils from a local school visited the site for a bricklaying session. This involved working with bricks for the inpatient unit, as well as a talk about hospice care, and the need for the new facility.

Testimonial:
“Barnes’ team understood that success was made possible by building strong relationships. They took on our project and engaged in our charity work right from the beginning, willing to work with everyone in our team and share their enthusiasm for our new building. Communication was excellent, and we felt confident that they would deliver right from the beginning. Throughout the project they listened carefully, understood our requirements and kept their word. A pleasure to work with.” - Steve Smith, Chief Executive Officer, Havens Hospices.

  • Fairhavens_2
  • Fairhavens_3
  • Fairhavens_7
  • Fairhavens_5
Client:
Havens Hospices
Duration:
65
Completion Date:
February 2020

Want to know more

If you are interested in how we can work with you please do get in touch.
owl@barnesconstruction.co.uk

Contact Us

6 Bermuda Road
Ransomes Europark
Ipswich
Suffolk
IP3 9RU

Twitter YouTube

Accreditations

NHBC Logo CHAS Logo CIOB Logo Exor Logo Construction Online Logo NFB Logo BSI Logo TFG Logo
Copyright © 2017 - 2020 Barnes Construction   |   All Rights Reserved   |   Web design agency - Integrated Ideas